Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Träna med en kompis!

Träna tillsammans med en kompis för att höja motivationen och förbättra resultaten.

Träna med kompis
Att träna tillsammans med någon gör inte bara träningen roligare, utan du förbättrar dessutom dina resultat.

Önskar du att du hade en PT som kunde hjälpa dig att hålla dig till ditt nya träningsschema? Då kan vi berätta att det finns ett billigare och enklare sätt att behålla motivationen och komma i form på rekordtid – hitta en kompis att träna tillsammans med. Att träna tillsammans med någon gör inte bara träningen roligare, utan du förbättrar dessutom dina resultat. Forskning utförd av klädmärket Shock Absorber visar att den genomsnittliga kvinnan går ner runt fem kilo när hon tränar och följer en kostplan tillsammans med en vän, medan en femtedel av alla som tränar själva inte ens går ner ett halvt kilo. En annan studie visar dessutom att 69 procent av de tillfrågade tycker att det är svårt att motivera sig när de tränar ensamma, medan en ungefär lika stor andel uppgav att de pressade sig själva hårdare när de tränade i sällskap med någon. Låter det lockande? Tänk då på följande för att parträningen ska bli så effektiv som möjligt:

1. BOKA IN TRÄFFAR
Alla har vi perioder då TV-kvällar i soffan känns mer lockande än gymmet. Se därför till att boka in återkommande träningsdejter med din vän – på så vis minskar sanno-likheten för att någon av er ska fega ur i sista minuten. Om du har en kompis att prata med kommer tiden på löpbandet eller motionscykeln att flyga iväg – samtidigt som du förbränner kalorier. Skulle du verkligen behöva ställa in en träff, så ska ni boka in en ny omedelbart.

Annons

2. ANTA EN UTMANING
Gå ihop med en vän eller flera, och sätt upp ett mål eller utmana varandra. Det kan handla om att delta i ett femkilometerslopp eller gå ner fem kilo – det viktigaste är att ni kan stötta och motivera varandra under alla med- och motgångar medan ni jobbar mot ert gemensamma mål. Bryt ner träningen och sätt upp delmål. När ni når ett delmål kan ni fira detta tillsammans innan ni går vidare.

3. PUSHA VARANDRA
Forskning visar att den tävlingsinstinkt som väcks till liv när du tränar med en kompis förbättrar intensi-teten i träningen. I en studie sa två tredjedelar av de tillfrågade att de pressar sig själva hårdare när de tränar tillsammans med någon. Utmana varandra för att se vem som kan cykla uppför en backe snabbast, göra flest armhävningar eller springa snabbast. Och har du någon som passar åt dig på gymmet kommer du att våga lyfta tyngre och testa nya övningar. Utnyttja varandras styrkor för att pusha varandra till nya nivåer.

4. SOCIALA NÄTVERK
Om du inte kan hitta någon kompis att träna med, så finns det webbsajter som du kan vända dig till för att hitta motivation eller hitta en träningspartner. På communitys som jogg.se och funbeat.se kan du diskutera din träning med likasinnade eller söka efter träningskompisar. Alternativt kan du gå ihop med några andra och dela kostnaden för en personlig tränare med dem – leta efter annonser för den typen av grupper på ditt lokala gym.

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.