Annons
Annons

Snabbt, grönt och gott!

Recept 13 Nov

Grön thaisoppa med kokosgrädde och rostad lök
4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk grön currypasta
  • 300 g gröna ärtor, frysta
  • 500 g broccolibuketter, frysta
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • ca 6 dl vatten
  • 1 burk kokosgrädde, ca 400 g
  • 1 lime
  • 2 msk vit miso
  • Rapsolja till stekning
  • Thaibasilika, koriander och rostad lök till garnering
  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs den gula löken mjuk i olja i en kastrull på medelvärme i cirka 5 minuter under omrörning. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypastan. Mängden currypasta beror på hur stark den är och hur het du vill ha soppan. Höj värmen och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning.
  2. Lägg undan cirka 1 dl ärtor till serveringen. Blanda ner resten av ärtorna, broccolin, fond och vatten i kastrullen. Vispa runt i burken med kokosgrädde och häll i tre fjärdedelar. Låt soppan koka utan lock på medelvärme i 10–15 minuter tills grön-
    sakerna är helt mjuka.
  3. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Späd med vatten om du tycker att den är för tjock. Pressa saften ur halva limen. Smaka av soppan med limesaft och miso. Häll upp soppan i skålar, ringla över resten av kokosgrädden och strö på örter och rostad lök. Skär resten av limen i klyftor och servera till.

FOTO: Lennart Weibull
Recepten är hämtade ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.