Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Se upp med överträning!

Zumba - härligt, härligt, men farligt, farligt?
Zumba – härligt, härligt, men farligt, farligt?

Vi talar mycket om träningsmotivation och försöker peppa – men likaväl som att det är viktigt att du rör på dig med jämna mellanrum kan för mycket träning vara skadligt och öka risken för skador. Som ett exempel kan vi ta träningsformen zumba, som fått ett enormt genomslag världen över och snabbt blivit en av våra absolut populäraste träningstrender. Från allt fler håll kommer nu rapporter om att personer sökt läkarvård på grund av träningsskador, framför allt smärtor i vristerna och fötterna, och enligt neurologen Orly Avitzur beror i många fall skadorna på att zumbafrälsta tjejer som inte varit vana att träna innan slitit på muskler och leder på grund av bristande teknik.

Annons

– Just när det kommer till zumba bör man se till att hålla koll på hur man sätter fötterna och placerar vrister, knän och höfter – som alltid ska vara i linje med varandra, förklarar Avitzur. Vi vill poängtera att zumba är en fantastisk träningsform för den som vill hålla sig i form, men precis som med alla annan typ av träning gäller det att ha ordentliga skor, vara noggrann med tekniken och att inte överdriva antalet träningstillfällen per vecka, även om träningen är väldigt rolig.

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.