Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

5 anledningar till varför du kan frossa i jul

christmas-caloriesFunderar du på hur du ska lyckas äta hälsosamt under julhelgen när alla andra smaskar på godsaker? Bilden ovan kanske är lite önsketänkande, men forskning visar att du lika gärna kan hugga in på julbordet.

1. En helg gör ingen större skillnad
Som vi skrev om här så lät man 2014 tio normalviktiga män äta 1 500 extra kalorier om dagen, samtidigt som forskarna mätte all kost och rörelse. Detta borde innebär en viktuppgång på över ett halvt kilo fett, men även om man kunde se en liten viktuppgång kort efteråt så var alla tillbaka på ursprungsvikten efter bara två timmar – utan att anstränga sig. Om du vanligtvis äter hälsosamt och inte för mycket behöver du därmed inte oroa dig för mycket över julmaten.

2. Du kan motverka effekterna med träning
Så länge du fortsätter träna regelbundet under julhelgen är ingen större fara skedd, enligt den här studien. Då pratar vi inte om att bränna bort kalorier du har fått i dig, utan att motverka de negativa hälsoeffekter som ett stort kaloriintag och inaktivitet innebär. Studiedeltagarna som åt på ett kaloriöverskott och inte tränade fick markant sämre blodsockervärden och förändrade fettceller, något som man knappt såg hos de som samtidigt tränade.

Annons

3. Du kan slappna av
Att inte kunna äta samma mat som resten av släkten, fundera på hur mycket kalorier maten innehåller och försöka motstå suget efter allt gott kan vara frustrerande, och inte minst stressande. Att slappna av och äta det du gillar kan därför vara bättre, enligt en studie som vi skrev om här. Den visar nämligen att din kropp påverkas lika dåligt om du äter en onyttig måltid som om du äter hälsosam måltid men samtidigt är stressad.

4. En måltid spelar inte så stor roll som vi tror
Här har man räknat ut hur mycket kalorier en genomsnittlig julmåltid innehåller i olika länder, och Sverige hamnar på en 19:e plats med 2 447 kalorier i snitt. Ta i beräkningen att en genomsnittlig kvinna behöver cirka 2 000 kalorier per dag för att behålla sin nuvarande vikt så förstår du att en måltid inte spelar särskilt stor roll.

5. Att fuska kan vara bra
Här skrev vi om forskning som har visat att det kan vara positivt att lägga in en fuskdag i veckan, då du får äta vad du vill – men självklart i kontrollerade mängder. Studiedeltagarna som hade en fuskdag i veckan gick ner lika mycket som de andra, och upplevde dessutom viktnedgången som enklare och mer behaglig.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.