Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

7 myter om viktnedgång

Dags att ta kål på några vanliga myter om viktnedgång och dieter.

1. Man måste träna för att gå ner i vikt
Visst, du förbränner extra kalorier om du tränar, vilket gör att du hamnar på ett större kaloriunderskott och gå ner i vikt. Men faktum är att träning har visats vara en rätt dålig viktnedgångsmetod, som vi har skrivit om här. Detta beror bland annat på att du automatiskt kommer bli hungrigare och att kroppen till och med kan kompensera och förbränna färre kalorier om du tränar mycket.

Så kan du skippa träningen när du går på diet? Nej, absolut inte. Tvärtom är det superviktigt – men inte för att bränna fler kalorier, utan för att behålla muskelmassan. Därför kan det vara en bra idé att skippa den där timmen på löpbandet (om du inte tycker det är superkul) och istället lyfta lite vikter om du vill gå ner i vikt.

2. Du måste undvika XXX
X:en kan du byta ut mot de flesta livsmedlen som är goda. För googlar du efter viktminskningsråd är sannolikheten stor att du kommer läsa varför du borde undvika socker, gluten, mejeriprodukter, särskilda tillsatser och mycket mer. Men du behöver faktiskt inte utesluta något av detta för att gå ner i vikt.

Annons

Du kan såklart minska intaget av till exempel socker eller gluten om du känner att du mår bra av det, men det är långt ifrån nödvändigt så länge du äter med måtta och håller dig inom din kaloribudget.

3. Man blir tjock av kolhydrater
När du äter kolhydrater får du högre insulin och därför lagrar fett – eller? Det är något som nästan har börjat ses som fakta, men det verkar faktiskt inte stämma. Här har vi skrivit om en studie där man lät deltagarna antingen äta lågkolhydratkost eller en vanlig kost med ett högre kolhydratintag i fyra veckor – och visst såg man att insulinnivåerna sjönk när de åt färre kolhydrater, men det påverkade inte deras vikt.

4. Frukosten är dagens viktigaste måltid
De flesta har förmodligen fått höra att frukosten är den viktigaste måltiden sedan de var små. Men det finns faktiskt ingen sanning i det, något vi har skrivit om här. Det finns generellt många myter om frukosten – till exempel att det “sätter igång” fettförbränningen och att det påverkar hur mycket du äter senare på dagen. Inget av det stämmer, även om det sistnämnda påståendet såklart varierar från person till person. Du kan helt enkelt välja själv om du vill äta frukost eller inte, skönt va?

5. Det går att punktförbränna fett
Jag vet, vi tjatar hela tiden om det här men det är fortfarande många som tror att deras situps kommer ge dem en platt mage. Vi upprepar därför: det går inte att punktförbränna. Om du vill minska mängden fett är det kosten som är nyckeln, men du kan inte påverka varifrån på kroppen fettet försvinner.

6. Kosttillskott kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Många tillskott påstås göra under för din viktnedgång, men så länge de är lagliga stämmer det inte. Det har man bland annat kommit fram till i den här studien, där forskare har gått igenom några vanliga “fettförbrännande” tillskott. Du kan alltså lägga pengarna på något roligare.

7. Det är viktigt att äta var tredje timme
Många påstår att man måste äta var tredje timme för att hålla igång ämnesomsättningen och undvika blodsockerdippar. Det finns dock ingen sanning i det. Ämnesomsättningen påverkas inte av din måltidsfrekvens, och de flesta friska personerna kan gå ett helt dygn utan mat utan någon påverkan på blodsockret.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga