Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Kost

7 vanliga myter om kosttillskott

KosttillskottDet finns många myter om kosttillskott i samband med träning eller viktminskning – vilka har du gått på?

1. Du måste ta kosttillskott för att få resultat
Många överskattar vikten av kosttillskott. Det kan utan tvekan vara ett bra hjälpmedel, som kan hjälpa dig att nå bra resultat om du har svårt att få i dig tillräckligt mycket av de olika näringsämnena och vitaminerna som du behöver. Men om du kan få i dig det kommer du inte få bättre resultat genom att använda kosttillskott.

2. Kreatin gör dig tjock
Kreatin är ett kosttillskott som många kvinnor är rädda för, eftersom de tror att man blir tjock av att använda det. Och visst – de flesta går faktiskt upp något kilo när de börjar med kreatin eftersom det binder vätska, men vätskan lagras inte under fettet utan under musklerna. Det betyder att du bara kommer se mer vältränad ut. Dessutom är det väldigt synd att denna myt florerar runt kreatin, eftersom det är ett kosttillskott som är bevisat säkert och effektivt.

Annons

3. Fettförbrännare är nödvändigt för viktminskning
Sanningen är att de lagliga fettförbrännande tillskotten som säljs ofta har väldigt liten effekt på vikten eftersom de innehåller en så liten mängd av ämnena som fungerar. Det betyder att du inte behöver lägga pengar på det om du inte känner att det hjälper dig.

4. Kosttillskott kan vara farligt
Många tror att kosttillskott är farligt, och att dunkarna med proteinpulver innehåller massor av skumma ämnen. Jo, det har visserligen upptäckts spår av förbjudna ämnen i kosttillskott, men så länge du håller dig till svenska märken och säkra kosttillskott som proteinpulver och kreatin så behöver du inte vara orolig.

5. Proteinpulver är onödigt
Proteinpulver är absolut inget måste för att bygga muskler eller gå ner i vikt – det viktiga är att du får i dig tillräckligt mycket protein, vilket du även kan få från helt vanlig mat. Det betyder dock inte att proteinpulver är onödigt. Det primära syftet med proteinpulver är att göra det enklare och smidigare att få i sig tillräckligt mycket protein, eftersom du inte behöver laga massa mat och släpa med dig matlådor. Det är alltså inte onödigt så länge du vet vilket syfte det har.

6. Kosttillskott är dyrt
Det finns såklart kosttillskott som säljs till hutlösa priser, men proteintillskott som proteinpulver och aminosyror är faktiskt ofta ett billigare alternativ än vanlig mat. Kostnaden per gram protein blir nämligen betydligt lägre, så om det är protein du prioriterar (vilket du bör) så kan det vara en värd investering.

7. Proteinpulver skadar njurarna
En vanligt förekommande myt om proteinpulver är att det skulle vara farligt, något som härstammar från tron att ett högt proteinintag kan vara skadligt för njurarna. Men forskning visar att det bara är sant för dig som redan har en njursjukdom, inte för dig som är frisk.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga