Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Ät dig glad!

Ät dig glad!Blir du på dåligt humör av att följa en diet eller skära ner på antalet kalorier? Vi har tipsen på hur du håller hormonerna i balans och ändå går ner i vikt.

Att känna sig nedstämd, kanske rent av deprimerad och som att man ständigt går miste om något är väldigt vanligt i samband med att man försöker gå ner i vikt och undviker godsaker och kolhydrater. När du tvingar dig själv att avstå från en viss typ av mat minskar nämligen antalet ”glada” neurotransmittorer (signalsubstanser) i hjärnan. Exempel på dessa ”lyckohormon” är serotonin och dopamin, som lättast produceras när vi äter livsmedel som innehåller fett och socker. Inte undra på att man ibland kan känna att man bara MÅSTE äta den där tårtbiten! Serotonin är ett hormon som är helt avgörande för att vi ska kunna känna oss glada, nöjda och lugna. Dessutom kontrollerar det vår aptit.

”Låga serotoninnivåer påverkar sömnen negativt, leder till att vi känner oss deppiga och gör dessutom att vi får ett ökat sötsug”, förklarar Lowri Turner, författare till boken The S Factor Diet (107 kr, bokus.com). Dopamin i sin tur kontrollerar vår viljestyrka, och låga nivåer av detta hormon kan trigga suget efter onyttig mat och få oss att äta för mycket”, tillägger hon. Ny forskning framtagen vid University of Montreal slår fast att den som försöker avstå från fett och socker kan uppleva precis samma abstinens som en narkoman känner efter droger. Känslor som orkeslöshet, ångest och hunger, och även känslomässiga sammanbrott och plötsliga gråtattacker, är inte ovanliga hos dem som följer en kalorisnål diet. ”Uppenbart har detta sin grund i att du får i dig mindre näring, som exempelvis fibrer och protein, än tidigare om du börjar följa en strikt kostplan, och detta påverkar ditt humör”, säger dietisten Patrick Holford.”Näringsbrist kan vara en bakomliggande orsak till depression”, förklarar Holford. Så om du bestämt dig för att följa en viss diet, tänk på att välja livsmedel som har ett maximalt näringsinnehåll, så att du verkligen får i dig allt som din kropp behöver. Välj hälsosam och serotoninboostande mat – här följer några tips:

Annons

Omega-3 hjälper dig orka mer
Medan vissa sorters fetter – för mycket mättat fett och transfetter – är ohälsosamt, så är andra sorter som omega-3-fetter livsviktiga för att vi ska må bra och hålla oss friska. Skär alltså gärna ner på feta såser och hårt stekt och friterad mat, men ät massvis med fet fisk som lax och makrill, linfrön och nötter, eftersom fettsyrorna i denna typ av livsmedel hjälper hjärnan och kroppen att fungera optimalt. Serotonin finns inte i något livsmedel, men när du äter mat som innehåller mycket av aminosyran tryptofan, vilket omega-3-rika livsmedel gör, skickas signaler till hjärnan att börja producera mer serotonin.Tryptofan hittar du även i proteinrik mat som exempelvis ägg, kyckling och linser. Dock innebär inte detta per automatik att människor som äter en kolhydratsnål kost med mycket protein är lyckligare. När väl tryptofanet har omvandlats till serotonin måste det absorberas av hjärnan för att kunna höja känslan av välmående, förklarar Turner.Insulin, som frigörs i kroppen när vi äter kolhydrater, hjälper hjärnan att tillgodogöra sig serotonin. Medan snabba kolhydrater som vitt bröd, pasta och ris samt bakverk och kakor således inte är särskilt bra för dig som vill gå ner i vikt, så funkar långsamma kolhydrater, fullkornsprodukter, sötpotatis och råris som utmärkta näringskällor för den som vill tappa några kilo. ”Den här typen av livsmedel bidrar både till ökad mättnadskänsla och ett glatt humör!” säger Turner.

Fet och sockerrik mat, i kombination med koffein och alkohol, är det mest effektiva du kan äta för att stimulera dopaminproduktionen snabbt, berättar Turner. Men kruxet är också att när vi äter denna typ av mat så blir dopaminreceptorerna överstimulerade, och vi får svårt att i fortsättningen kontrollera suget efter fett och socker. Så om du försöker gå ner i vikt är ett gott råd att avstå från för mycket fett och socker i syfte att höja dopaminnivåerna, och istället äta hälsosam och näringsrik mat med mycket tyrosin – det bästa du kan försöka få i dig för att både stimulera dopaminreceptorerna och leva hälsosamt. Tyrosin hittar du bland annat i livsmedel som fisk, sojaprodukter, bananer och mandel.

AV: Siân Lewis och Emma Samuelsson FOTO: Corbis

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.