Glutenfria julvörtsnittar med rödbetssallad och sojabullar
1 paket sojabullar från Hälsans Kök
Smör till stekning
Till servering:
Romansallad
Annons
Till kavringen:
600 gram filmjölk eller yoghurt
200 gram mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 gram nyponskalsmjöl
50 gram mandelmjöl
250 gram bovetemjöl
20 gram fiberhusk
2 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen pomerans (ca 1 litet skal)
2 msk torkade tranbär
Till rödbetssalladen:
2 stora rödbetor, cirka 300 gram
½ äpple
½ msk ättiksprit
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 krm salt
1 tsk dijonsenap
- Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive tranbär, blanda väl.
- Rör sedan ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord brödform och strö över bovetemjöl.
- Grädda brödet längst ner i ugnen i cirka 45–50 minuter. Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet vila i formen till nästa dag.
- Skölj rödbetorna men skala dem inte och låt dem sedan koka i cirka 40–50 minuter eller tills de är mjuka.
- Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar, gnid sedan av skalet med händerna. Tärna rödbetorna i knappt centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten.
- Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål. Rör ihop med de kalla rödbetorna. Skala äpplet och tärna i lika stora bitar som rödbetorna och rör ner dem i rödbetssalladen.
- Stek sojabullarna i en stekpanna enligt anvisningar på förpackningen.
- Servera julkavringen med romansallad, rödbetssallad och ljumma sojabullar.
Maria Strömberg har i samarbete med Hälsans Kök tagit fram receptet. För mer inspiration besök madebymary.se
AV: Emma Samuelsson
RECEPT & FOTO: Maria Strömberg och Hälsans Kök