Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Glutenfria julvörtsnittar med rödbetssallad och sojabullar

godjul
OBS! Baka brödet minst en dag i förväg så att det får vila innan du skär upp det.

 

Glutenfria julvörtsnittar med rödbetssallad och sojabullar

1 paket sojabullar från Hälsans Kök
Smör till stekning

Till servering:
Romansallad

Annons

Till kavringen:
600 gram filmjölk eller yoghurt
200 gram mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 gram nyponskalsmjöl
50 gram mandelmjöl
250 gram bovetemjöl
20 gram fiberhusk
2 tsk salt
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen pomerans (ca 1 litet skal)
2 msk torkade tranbär

Till rödbetssalladen:
2 stora rödbetor, cirka 300 gram
½ äpple
½ msk ättiksprit
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 krm salt
1 tsk dijonsenap

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla torra ingredienser inklusive tranbär, blanda väl.
  2. Rör sedan ner sirap och filmjölk och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord brödform och strö över bovetemjöl.
  3. Grädda brödet längst ner i ugnen i cirka 45–50 minuter. Låt sedan svalna helt under bakduk, på galler. Låt brödet vila i formen till nästa dag.
  4. Skölj rödbetorna men skala dem inte och låt dem sedan koka i cirka 40–50 minuter eller tills de är mjuka.
  5. Skölj dem i kallt vatten så att de svalnar, gnid sedan av skalet med händerna. Tärna rödbetorna i knappt centimeterstora tärningar och lägg dem i en skål och blanda med ättikspriten.
  6. Blanda majonnäs, crème fraiche, salt och senap i en skål. Rör ihop med de kalla rödbetorna. Skala äpplet och tärna i lika stora bitar som rödbetorna och rör ner dem i rödbetssalladen.
  7. Stek sojabullarna i en stekpanna enligt anvisningar på förpackningen.
  8. Servera julkavringen med romansallad, rödbetssallad och ljumma sojabullar.

 

 

Maria Strömberg har i samarbete med Hälsans Kök tagit fram receptet. För mer inspiration besök madebymary.se

 

AV: Emma Samuelsson
RECEPT & FOTO: Maria Strömberg och Hälsans Kök

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.