Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

10 vanliga misstag när man börjar träna

Dags att börja träna? Undvik de här klassiska nybörjarmissarna.

1. Du tar inte i
Du tog dig till gymmet, löparbanan eller vad det nu kan vara – bra jobbat! Men nu återstår det viktigaste: att ta i. Att ta sig till träningen tillsammans med en vän för att sedan inte anstränga sig alls kommer inte ge några resultat. Det kanske kan vara trevligt när du väl är där, men när du märker att du inte utvecklas kommer motivationen förmodligen sjunka. Så lyft tyngre vikter, spring snabbare eller höj motståndet på spinningcykeln.

2. Du gör något du tycker är tråkigt
Okej, det behöver inte alltid vara kul att träna. Förmodligen tvingar sig alla till gymmet då och och då även om det tar emot. Men gör processen enklare genom att välja det du tycker om mest – oavsett om det är dans, spinning, styrketräning eller kanske fotboll som du gillar. För klyschigt nog stämmer det att den bästa träningen är den som blir av.

3. Du har för höga förväntningar
Träning är fantastiskt på många sätt – det gör dig lyckligare, hälsosammare, smartare och mycket mer. Det är dock ingen mirakelkur mot allt, så du kan inte förvänta dig att du direkt kommer lyfta jättetungt eller vakna upp med gigantiska biceps. Då kommer du bara bli besviken och förmodligen lägga ner träningen.

Annons

4. Du har inga mål
Att både sätta delmål och långsiktiga mål är ett bra sätt att höja motivationen på. Bestäm till exempel att du ska genomföra 20 pass under den här månaden, eller att du kanske ska lyckas göra tre repetitioner extra med den där vikten i knäböj efter en månad.

5. Du överskattar energiförbrukningen
Träning förbränner kalorier, men inte så mycket som många tror. Om ditt mål är att behålla din nuvarande vikt eller att tappa några kilon behöver du alltså inte fylla på med kalorität mat eller sportdrycken innan och efter träningen.

6. Du tränar likadant hela tiden
Att varje gång träna precis likadant är inte tråkigt, det är också ineffektivt. För att utmana din kropp och fortsätta utvecklas måste du förändra träningen, genom att lägga på tyngre vikter, göra fler repetitioner, träna oftare eller byta ut övningarna.

7. Du lyssnar på trams
Inom träningsvärldens finns det massor av folk som gärna delar med sig av felaktigheter om hur du ska träna och äta, både på sociala medier och på gymmen. Självklart är det bra att ta del av andra personers erfarenhet, men bara för att en av biffarna påstår att det är viktigt att äta apelsin innan träningen så stämmer det inte.

8. Du förstår inte grunderna
Du behöver inte bli någon expert på träningsformen, men det kan vara en bra idé att ha koll på grunderna. Om du till exempel ska börja styrketräna är det ingen dum idé att läsa på lite extra om kroppens muskler, vad de gör och hur de växer – då kan du lättare genomskåda den typen av trams som vi nämnde ovan.

9. Du fokuserar på fel saker
Många börjar direkt fundera på vilka kosttillskott de ska ta, vilket träningsprogram som är optimalt och vilken pulsklocka som är bäst. Det är såklart okej om du blir motiverad av det, men glöm inte bort att träna för guds skull. Allra viktigast är att du få in din träning som vana, inte att du har det bästa kosttillskottet.

10. Du går in för hårt
Du är jättetaggad över att komma igång med din träning – vilket är jättebra, men ibland kan det gå lite för långt. Att gå från noll till sju träningspass i veckan är inte bara bäddat för att du ska tröttna på det, utan också för skador.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.