Annons
Annons
Träning

7 anledningar till varför alla borde lyfta tungt

Stig av från konditionsmaskinen och lägg undan tvåkiloshantlarna – här är sju anledningar till varför alla borde lyfta tungt.

1. Du får bättre självförtroende
Träning har generellt en effekt som får oss att må bättre – men om du dessutom lyfter tunga vikter kommer du känna dig riktigt stolt över dig själv. Och det finns ingen coolare känsla än att lyckas lyfta en vikt som du aldrig trodde att du skulle kunna rubba.

2. Du behåller musklerna
Från 50-års åldern minskar vår muskelmassa med ungefär en till två procent per år, och även under en diet minskar muskelmassan om man inte tränar styrka under tiden. Det innebär inte bara att risken för skador ökar –  enligt den här studien riskerar förlusten av muskelmassa också att öka aptiten, vilket kan leda till viktuppgång.

Annons

3. Du får starkare ben
Benskörhet är framför allt vanligt hos kvinnor över 50, och leder till en ökad risk för benbrott. Du kan dock minska risken för att drabbas av benskörhet genom att träna styrketräning, vilket bland annat den här studien har visat.

4. Du bränner fler kalorier
Många tror att konditionsträning är den viktigaste typen av träning för att gå ner i vikt – men faktum är att styrketräning är ännu viktigare. Det beror inte bara på att tung styrketräning förbränner kalorier under tiden, utan också på att muskler kräver mer energi än fett.

5. Vardagen blir enklare
Att gå upp för trappan utan att bli andfådd eller att klara av att bära hem kassarna från affären utan att behöva pausa gör vardagen bekvämare – och styrketräningen kan hjälpa dig med just det, eftersom du bygger upp musklerna du behöver.

6. Du får snygga muskler
Många kvinnor är rädda för att lyfta tungt eftersom de tror att de plötsligt kommer få stora muskler och se manliga ut. Ingen vaknar upp med stora muskler helt plötsligt – det är något man behöver kämpa för i massvis av år – tvärtom kommer du definitivt bli snyggare och se hälsosammare ut med dina nya muskler.

7. Det är effektivt
Visst, du kan lyfta en lätt hantel 50 gånger – men varför lägga tid på det när du lika gärna kan lyfta en tyngre hantel fem gånger och få bättre resultat?

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga