Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Träning

Den bästa träningen för att gå ner i vikt

Fitness girl exercising and stretching outdoorVilken träning är bäst för dig som vill gå ner i vikt? Läs vidare för att få veta det!

Svaret kanske gör dig förvånad – det är nämligen: inget. Vi har hela våra liv fått veta att träning är viktigt när man ska minska fettmängden, men sanningen är att forskning den senaste tiden har kommit fram till att det är en rätt ineffektiv metod för att gå ner i vikt. Det beror bland annat på dessa tre anledningar.

Annons
  • Du gör faktiskt inte av med så mycket kalorier när du tränar, i förhållande till din totala kaloriförbrukning. Genom att bara andas och finnas till gör du av mellan 1 200 och 1 500 kalorier – plus vardagsmotionen. De 200 till 300 kalorierna du förbrukar när du står på en crosstrainer i en halvtimma gör därför inte så stor skillnad på din totala kaloriförbrukning som många tror.
  • Forskning har också visat att vår kropp är lite för smart för vårt eget bästa. När vi rör på oss och tränar extra mycket anpassar den sig nämligen och förbränner färre kalorier, vilket vi skrev om här. Så när din pulsklocka visar att du har gjort av med otroliga mängder kalorier under din långa powerwalk så stämmer förmodligen inte den siffran – tyvärr.
  • Som sagt så är våra kroppar för smarta. De strävar hela tiden efter balans, och när du har gjort av med kalorier under ett träningspass vill den att du ska ta igen det genom att äta mer. Därför blir du hungrigare och lätt kompenserar för träningen om du inte har stenkoll på ditt kaloriintag.

Det här betyder dock inte att det är lönlöst att träna – tvärtom finns det massor av hälsofördelar med att träna regelbundet. Som du kunde läsa här hjälper det dig bland annat att bli smartare, friskare och sänker risken att du dör i förtid. Det är också extra viktigt att du tränar styrketräning när du försöker gå ner i vikt – inte för att det hjälper dig särskilt mycket med själva viktminskningen, utan för att du kommer göra av med mindre muskler och mer fett när du tappar dina kilon.

Slutsatsen är alltså att den bästa träningen när du försöker gå ner i vikt – och egentligen hela tiden – är den som du tycker om, som gör dig glad och som du gärna gör regelbundet. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga