Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Forskning visar att träning ökar kreativiteten och bäst av allt fungerar löpning!

spring
”Att springa längs spår, att känna sig fri och att få vara ensam med mina tankar gör att jag får chansen att reflektera och låta min fantasi löpa fri”

 

Vill du tänka utanför boxen? Spring!
Tänk dig om någon uppfann en medicin som ökade din tankekraft på några sekunder – visst skulle du vilja ha receptet? Vi på Hälsa & Fitness hade definitivt ställt oss på kö för att få tag på denna nya, fantastiska upptäckt. Kanske framförallt i slutet av arbetsdagen när kreativiteten inte alltid ligger på topp.

Goda nyheter! Forskare vid University of Leiden i Nederländerna har kommit fram till att en sådan medicin faktiskt redan existerar: den kallas träning, och bäst av allt fungerar löpning.

Den vetenskapliga upptäckten
Forskarna ville ta reda på om vanlig träning, som promenader eller löpning, stimulerade divergent tänkande (när du kommer på nya idéer) och konvergent tänkande (när du löser problem). Deltagarna i studien delades in i två grupper, de som tränade och de som inte tränade. Sedan genomfördes två av testen.

Ett test gick ut på att deltagarna skulle skriva ner så många användningsområden som möjligt för ett objekt, till exempel en penna, för att testa det divergenta tänkandet. Det andra testet skulle testa det konvergenta tänkandet och gick ut på att deltagarna skulle hitta kopplingen mellan tre orelaterade ord. Hälften av gruppen skulle träna samtidigt som de löste uppgifterna.

Resultaten visade att de som tränade ofta presterade bättre på testen. Dessutom kunde man se att de som tränade samtidigt var bättre på det konvergenta testet.

Annons

”Regelbunden träning kan fungera som en kognitiv förstärkare, vilket gör att du blir mer kreativ samtidigt som du stärker kroppen fysiskt”, säger Lorenza Colzato, kognitiv psykolog och ansvarig för studien. Slutsatsen? Det är inte bara din kropp som kommer i form av träning – det gör även din hjärna.

Kopplingen mellan löpning och hjärnan
Någon som redan har upptäckt kopplingen mellan löpning och tankekraft är den japanska författaren Haruki Murakami. Han har skrivit boken What I Talk About When I Talk About Running, som handlar om just det sambandet. ”Det mesta jag vet om att skriva har jag lärt mig av att springa varje dag. Löpningen har gett mig praktiska, fysiska lektioner i hur mycket jag kan pressa mig själv och hur mycket vila som är lagom”, förklarar Murakami när han diskuterar kopplingen mellan uthållighet, fokus och kreativt skrivande. Han menar att många av de egenskaper som krävs för att vara kreativ – målmedvetenhet, tålamod, fokus, koncentration och beslutsamhet – också behövs för att springa.

Murakami är definitivt inte den enda med de här tankegångarna, många löpare säger att de är mer kreativa efter ett träningspass. Den professionella triatleten Nikki Barlett menar att hon har löpningen att tacka för att hon kan skriva i sin sportblogg, competepr.com. ”Jag skriver vanliga blogginlägg om hur det är att vara en professionell triatlet, och de flesta av mina kreativa tankar kommer när jag springer ute i friska luften”, säger hon. ”Att springa längs spår, att känna sig fri och att få vara ensam med mina tankar gör att jag får chansen att reflektera och låta min fantasi löpa fri. Ofta när jag kommer hem från en löptur sätter jag mig ner och skriver ner mina tankar direkt.”

Det låter produktivt, eller hur? Men vad är det egentligen som gör att du blir mer kreativ efter ett svettigt träningspass? Att röra på sig är lika mycket ett träningspass för hjärnan som för kroppen. Under träningen måste hjärnan jobba hårt för att se till att musklerna gör det du vill att den ska göra, och hjärtat måste pumpa ut mer blod. Bland annat via röntgen kan man se att det ökade blodflödet gör att hjärnan fungerar bättre och att nya hjärnceller skapas, vilket stärker de existerande cellerna och tränar hjärnan. Andra studier visar att aerob träning faktiskt gör att den främre hjärnloben ökar i storlek – det är just den delen av hjärnan som kontrollerar planering, prioritering och tidshantering.

Receptet på ökad kreativitet
Så hur ökar du tankekraften på bästa sätt? Aerob aktivitet verkar vara det allra bästa. Det spelar ingen roll vad du gör – så länge du använder stora muskelgrupper och höjer pulsen så kommer du få ökad aktivitet i den grå substansen, nyproduktion av hjärnceller och ett ökat blodflöde. Träning har också en bra effekt på hjärnkemin och reducerar stress och ångest, som kan blockera kreativiteten. Och ju mer intensiv träningen är, desto bättre. En studie från University of Southern Mississippi jämförde studenter som tog promenader med en puls på 50 procent av max med studenter som sprang med en puls på 60–90 procent av max. Det visades sig att de studenter som sprang mer intensivt upplevde mindre ångest.

Löpning är också den bästa träningsformen för att skapa den optimala hormonella miljön för att vara kreativ. I en studie från 2007 undersökte man kreativiteten på en arbetsplats. Där kom man fram till att den ökar när man är antingen väldigt positiv eller negativ. Och de flesta som springer mycket har nog någon gång känt av den där extrema lyckokänslan man kan få – den euforiska känslan som skapas när ”lyckohormonet” endorfin släpps loss i kroppen. Det är alltså ett perfekt sätt att öka kreativiteten på!

Men det finns också en nackdel. Studier visar att det bara är de som redan är vältränade som blir mer kreativa av träning. Är man inte vältränad blir man för trött för att orka göra något kreativt. Om du vill maximera de positiva sidorna är det allra bästa att springa på morgonen. Enligt en studie som publicerades i tidskriften Journal of Applied Social Psychology presterar morgonpigga bättre än nattugglor på jobbet. ”De som är morgonpigga har ofta bättre chanser att nå långt i karriären, eftersom de är mer aktiva mitt på dagen”, säger forskningsledaren Christoph Randler, professor i biologi vid University of Education i Tyskland. Han menar att morgonmänniskor är bättre rustade för att ta sig an problem under dagen. Så, vad sägs om en morgonrunda i löpspåret?

 

AV: Sarah Ivory och Sara Dahlström FOTO: Thinkstock

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.