Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Ny trend: Träna i 4D

Backe upp och backe ner i The Tour.
Backe upp och backe ner i The Tour.
Backe upp och backe ner i The Tour.

Du har säkert spelat Wii någon gång. Stått där framför teven med kontrollerna och boxat skiten ur din motståndare. Tänk dig nu att du skulle kunna göra detsamma i din träning – fast i gigantiskt format. Det kan bli verklighet – Hälsa & Fitness passade på att testa Les Mills och Reeboks nya träningskoncept  The Project: Immersive Fitness när premiärturnén gästade Stockholm.

Lite pirrigt är det allt när vi hälsas välkomna av instruktören som ska ta oss med på en resa in i TV-spelens värld. Först på schemat står helt nya varianter av Bodycombat och GRIT. Tänk dig att du står mitt i ett TV-spel från 80-talet. Vi slår på digitala monster som kommer mot oss och duckar för flygplan som anfaller både framifrån och från sidorna. Framför oss och på sidorna projiceras filmer som ska öka träningsupplevelsen, vilket de gör – med besked! Musiken pumpar och instruktören, i det här fallet Fredrik Andersson, uppmanar oss att hoppkicka ihjäl det onda rymdskeppet(!) som tornar upp sig på den gigantiska skärmen framför oss. ”Ducka!” skriker han och vi lyckas precis undvika rymdskeppet som attackerar oss från sidan.

I GRIT-klassen hoppar vi över linjer som kommer flygande mot oss, duckar och hoppar i sidled för att inte träffas av stora gula eller orangea diamanter. Vi får även dela upp oss på två lag och tävla mot varandra. Lekkänslan passar verkligen perfekt att applicera på ett pass som GRIT, som normalt är väldigt ansträngande. Här är det minst lika ansträngande, men det glömmer man bort eftersom tävlingsinstinkten tar över.

Sedan är det dags att låta TV-spelet ta över även Bodyjam och Bodybalance. Här hamnar vi i en annan värld, dansen tillsammans med effekterna på väggarna blir verkligen supercoolt, även om den interaktiva känslan inte är lika stark i dessa pass. I Bodybalance är det dock inte nödvändigt eftersom det i första hand är avslappning man är ute efter vilket de behagliga filmerna med soluppgångar och natthimmel med tusentals stjärnor verkligen bidrar till.

Annons

Men nu väntar den verkliga stjärnan i ”träning goes TV-spel”-världen: The Trip, i form av spinning i en virtuell värld. Bland de som redan testat surras det om åksjuka och att folk ramlat av cyklarna, så det är med något darriga ben vi sätter oss på sadlarna. De två instruktörerna peppar igång oss, och så bär det av. Vi får rådet att hålla blicken på vägen, och jag märker att så fort ögonen drar sig mot sidan så får balansen sig en rejäl utmaning. Och nu blir det riktigt häftigt! Vi trampar upp för sega backar, och när vi rundar krönet så infinner sig en berg-och-dal-bane-känsla som får leendet att sprida sig från öra till öra.

Vi går ut från klasserna i ett rus blandat med lite åksjukekänsla. Det är svårt att avgöra om vi precis har tränat eller varit på en åkattraktion på Gröna Lund. Det enda vi vet är att vi gärna gör det igen!

Vårt omdöme

+ Häftig upplevelse, du glömmer att det är träning du sysslar med. Särskilt spinning blir en helt fantastisk upplevelse, att snegla på klockan och undra när passet är slut existerar verkligen inte! 

 –  Svårt att hålla balansen när man inte har en fast punkt att fästa blicken på. Det är lätt att tekniken blir lidande när man koncentrerar sig på skärmarna istället för träningen. Man skulle även önska sig lite mer interaktivitet med ”spelet”.

AV: Sara Valfridsson och Anja Karlsson

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.