Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Poledancing – den heta och svettiga träningsformen

Att svinga sig runt en metallstång är inte längre något som man höjer på ögonbrynen åt i träningssammanhang. Hälsa & Fitness provade på poledancing och blev glatt överraskade.

Poledancing – den heta och svettiga träningsformen
Instruktörerna på Studion Dancing Queen.

Det är en regnig söndag i centrala Stockholm och poledancingklassen som Hälsa & Fitness ska besöka är fullbokad. Trots att det är den perfekta dagen att ligga kvar på sofflocket är det alltså många som vågat sig hit för att prova något helt nytt. Studion Dancing Queen på Östermalm är bara en av många tränings- och dansstudios som poppat upp där poledancing är huvudfokuset.

Petra Larsson är ägare till studion och vår instruktör för dagen. Hon har tränat kändisar som Sofi Fahrman och Blossom och var också en av de första att kunna erbjuda poledance i Sverige. Hon fastnade för träningen efter att ha spenderat flera år som professionell basketspelare i USA.

– Jag hade skadat ryggen och var på väg hem till Sverige för att opereras, och på vägen stannade jag till i New York. Där gick jag in på ett gym som erbjöd klasser i poledancing och blev helt såld från första sekund.

Klassen som vi anmält oss till är en introduktionsklass, det vill säga den som aldrig dansat ett steg innan i hela sitt liv är ändå välkommen eftersom man får lära sig allt från grunden. Petra brukar jämföra poledancing med pilates eftersom det ger ungefär samma träningsresultat: långa, väldefinierade och smala muskler. Redan under de första minuterna märks det att det här är jobbigt och svettigt, men samtidigt också roligt och annorlunda.

– Under prova-på-klassen kan man förvänta sig att få testa något helt nytt, och tänja sina gränser lite grann. En del tjejer vågar knappt släppa stolpen medan vissa bara kastar sig ut – det viktiga är att man gör det för sin egen skull och på sina egna villkor, förklarar Petra.

Poledancing – den heta och svettiga träningsformen
Petra Larsson startade poledancing-trenden i Sverige.

Släng dig ut!
Passet börjar med en svettig uppvärmning där konditionen verkligen sätts på prov – ärligt talat känner vi faktiskt oss nästan helt slut redan efter uppvärmningen! Därefter är det dags att blanda in dagens huvudperson – stången. Vi börjar med att bara hålla i den och gå runt den och allt eftersom lägger vi sedan till fler och fler element, som att snurra runt den med båda benen, snurra runt den med ena benet utsträckt och falla bakåt.

Att snurra runt stången med ett ben ser superlätt ut, men det krävs starka muskler, mod och övning. Tittar man sig omkring i salen slänger sig vissa modigt runt den medan andra är mer tvekande.

– Tanken är att man börjar från scratch så det krävs inga förkunskaper. När jag startade det här så tänkte jag att de flesta tjejer som kommer redan tränar på gym, har en grundfysik och testar poledancing för att göra något kul och annorlunda. Men vi upptäckte snabbt att 90 procent av dem som tränar här aldrig har tränat förut, och då menar jag aldrig! Så under hela nivå ett bygger vi bara fysik och bekantar oss med stolpen. Man måste träna upp sig innan man går vidare, annars är det lätt att skada sig.

Under passets gång guidar Petra oss fram och berättar att ingen kan allt från början, även fast många gärna vill tro det. Vill man sätta alla rörelser perfekt krävs det regelbunden träning i ungefär ett halvår, men bara under den timmen vi tränar ser man att många av tjejerna i salen gör klara framsteg. Ingen har testat det här tidigare men efter bara några övningar ser de flesta riktigt proffsiga ut!

Annons

Även om man tränar regelbundet är det här en träningsform som är mycket mer än bara en rolig grej – var så säker, du kommer att få resultat! Magmusklerna och armarna värker innan vi ens hunnit genomföra halva passet.

– De flesta brukar känna av det i armarna, speciellt i triceps, för det är mycket armträning under ett sådant här pass. Och det är ju just den typen av träning som de flesta av oss behöver i vardagen, då man bär omkring på barn och matkassar, säger Petra.

I en av övningarna ska vi klättra upp på stången genom att använda ren armstyrka, vilket kräver en hel del och de flesta i klassen få kämpa. Armarna värker verkligen.

– I många av övningarna ska du lyfta din egen kroppsvikt över din rumpa, och du behöver väldigt mycket överkroppsstyrka för att klara det.

Poledancing – den heta och svettiga träningsformen
För att komma upp i den här nivån krävs en hel del träning!

Trots att de flesta tjejerna i klassen är ganska unga berättar Petra att medelåldern vanligtvis är högre.

– Åldern är väldigt varierande men det är många som är över 30 och som ringer och frågar om det är okej att de kommer. Den äldsta som tränar hos oss är 42 år, men genomsnittet ligger nog på 30 till 35.

Vill man kan man utöver att använda stången som träningsredskap också ta hjälp av en stol. Den näst populäraste träningsformen hos Dancing Queen är ”chair”, där fokus ligger på att träna mage och rygg.

– Chair är perfekt att kombinera med poledancing eftersom det är mycket mer kondition. Det ultimata är att köra chair- och poledancing om du gillar den här typen av träning, eftersom du då får både styrkan och konditionen, säger Petra.

Populär kändisträning
Självklart har poledancing fått stor draghjälp av Hollywood där träningsformen länge har varit otroligt populär. Kändisar som Britney Spears och Eva Longoria har länge hyllat träningsformen och glamourmodellen Carmen Electra har släppt flera egna DVD:s på temat. Men poledancing har på senare tid också letat sig ner i åldrarna och är nu även populärt bland de yngre stjärnorna. Harry Potter-skådisen Emma Watson har kallat träningen ”frigörande” och Julia Roberts brorsdotter Emma Roberts, började ta klasser som ett sätt att träna och samtidigt ha kul med sina kompisar.

– Man inser inte hur mycket överkroppsstyrka som krävs. Och det är också ett bra sätt att bygga upp självförtroendet, berättar Emma för den amerikanska hälsotidningen Women’s Health.  

Dagen efter förstår vi exakt vad Emma Roberts menar med att man behöver överkroppsstyrka! Man vaknar upp med en träningsvärk som inte är av denna värld! Trots smärtan har vi svårt att tänka oss ett mer kreativt sätt att komma i form på. Men som sagt, vill du ha platt mage, tonade armar och en grym kondition lagom till beach 2013 bör du vara beredd på en stor portion träningsvärk efter ett pass – och kanske några blåmärken. Men då ska man också väga in att det är väldigt rolig träning.

 

Fakta: Poledancing

• Poledancing är en blandning av dans, akrobatik och gymnastik.

• Tidigare förekom det mest på strippklubbar, men är nu en vanlig träningsform i hela världen.

• Det finns mästerskap där man tävlar i poledancing.

• I USA och England är poledance så stort att man har startat tidningar som enbart skriver om denna träningsform.

• Man kan bränna cirka 250 kalorier under ett pass, men då får man köra hårt!

 

AV: Jenny Thorell

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.