Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Tyngre träning är inte alltid bättre

Att träna med lätta vikter kan ha fördelar för dig som vill lyfta tungt.

Lyfter du alltid så tungt du kan på gymmet? Om målet är att bli stark kan det vara onödigt, enligt en ny studie. I studien deltog 27 aktiva kvinnor som delades in i tre grupper. Den ena gruppen tränade knäböj med 40 till 60 procent av den maximala vikten, den andra med 65 till 80 procent och den tredje var en kontrollgrupp som inte tränade alls.

Studien pågick under 12 veckor, och båda grupperna tränade två gånger i veckan. Alla gjorde lika många set och repetitioner, den enda skillnaden är att en av grupperna använde en lättare vikt. Här låter det självklart att gruppen som använde tyngre vikter kommer få bättre resultat, eller hur? Men resultaten visade precis tvärtom. Gruppen som tränade lättare ökade sin maximala vikt i knäböj med 36,2 procent i snitt medan den andra bara ökade med 24,7 procent.

Annons

Hur kan det vara så att de som använde lättare vikter fick bättre resultat, trots att de gjorde lika många set och repetitioner? Forskarna menar att en anledning kan vara att personerna som tränade med lättare vikter kunde göra repetitionerna snabbare och mer explosiva, vilket kan ha gynnsamma effekter på styrkan. Lättare vikter ger även en ökad möjlighet att öva på tekniken, vilken också kan ha spelat in.

Det här innebär dock inte att du bör sluta lyfta tunga vikter helt och hållet. Det viktigaste är att du kommer ihåg att variera mellan lätta, medeltunga och tunga vikter för att få bäst resultat och inte bara köra på så tungt du kan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.