Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Vetenskapligt bevisat: Du blir inte “bulkig” av styrketräning

MusklerUndviker du tunga vikter för att du är rädd att få “bulkiga” muskler? Tänk om – ny forskning visar att det inte finns någon risk (vilket vi som redan styrketränar har vetat länge).

“Jag lyfter inte vikter eftersom jag inte vill se “bulkig” eller manlig ut”. Har du någonsin tänkt så? Eller brukar du höra den förklaringen från andra som inte vågar lyfta vikter? Nu finns det vetenskapligt bevis som visar att den “rädslan” är obefogad. Faktum är att vi kvinnor har betydligt svårare att bygga muskler än män, eftersom vi har en annorlunda hormonsammansättning. Detta innebär att en man och en kvinna som tränar likadant inte kommer få samma resultat.

Det märks tydligt i den nya amerikanska studien där 30 kvinnor i 20-års åldern, utan någon större erfarenhet av styrketräning, sedan tidigare deltog. De delades in i två grupper, där den ena gruppen tränade tung styrketräning tre gånger i veckan under två månader medan den andra tränade lättare styrketräning med samma frekvens och under lika lång tidsperiod. I övrigt såg träningsprogrammen likadana ut.

Annons

Resultaten från studien kan kännas nedslående för dig som vill bygga muskler – men du kan i alla fall använda det för att övertala vännen som “inte vill bli bulkig” till att börja styrketräna. Forskarna kunde nämligen se en minskning av deltagarnas kroppsfett, en ökad styrka och bättre explosivitet – men musklerna hade inte blivit särskilt mycket större. Precis som deltagarna kommer du inte plötsligt få gigantiska muskler om du börjar träna, men du kommer däremot få ta del av massor andra hälsofördelar.

Källa

Läs mer om styrketräning:
De 10 bästa styrketräningsövningarna
10 anledningar till varför dina träningsresultat uteblir
8 anledningar till att lyfta tungt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.