Vegetarisk gryta
6 portioner
3 dl kidneybönor (1 burk à ca 400 g)
3 dl vita bönor (1 burk à ca 400 g)
2 gula lökar
3–4 vitlöksklyftor
2 morötter
2 paprikor
2 röda chilifrukter
2 msk olja
1 tsk rökt paprika
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater (à ca 400 g)
1 dl chilisås
1–2 msk barbecuesås, gärna en rökig variant
1 msk farinsocker
1 msk dijonsenap
1 msk japansk soja
Salt och peppar
Annons
- Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Finhacka paprikan.
- Hacka chilin men ta bort kärnor och innerväggar, då ger den fortfarande smak men mindre hetta. Fräs allt i olja i en gryta tillsammans med de torra kryddorna.
- Tillsätt buljongtärningar, krossade tomater, chilisås, barbecuesås, socker, senap, soja och alla bönorna. Koka upp och låt sedan puttra under lock på svag värme i minst 30 minuter, gärna 1–2 timmar. Ju längre koktid, desto mustigare smak.
- Smaka av med salt och peppar samt mer kryddor och späd med vatten till önskad smak och konsistens.
Recept från Nyfiken grön av Cecilia Blankens och Kristin Johansson ges ut av Norstedts.