Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Hälsa & Fitness
Kost

5 livsmedel vi trodde var onyttiga – men som är riktig hälsomat

PotatisHar du undvikt de här livsmedlen? Då är det dags att sluta med det – de har nämligen massor av hälsosamma egenskaper.

Potatis
Potatis innehåller mycket kolhydrater, så när alla började äta lågkolhydratkost blev potatis plötsligt ett onyttigt livsmedel. Men potatis är faktiskt ett riktigt bra livsmedel, speciellt för dig som försöker gå ner i vikt. I den här studien jämförde forskarna olika livsmedel för att komma fram till vilket som var mest mättande – och potatisen vann. Det innehåller också relativt lite energi, med knappt 80 kalorier per 100 gram. Dessutom hittar du både fullvärdigt protein och en hel del mineraler och vitaminer i potatis – ett riktigt bra livsmedel alltså.

Ägg
Tidigare rekommenderade man max två till tre ägg i veckan, eftersom man trodde att det kunde höja det dåliga kolesterolet. Nu vet man att det inte stämde – ändå tror hela sju av tio att rekommendationerna fortfarande gäller, som ni kunde läsa om här. Det är riktigt synd, eftersom ägg är fullt av nyttigheter. Det innehåller mycket protein, vilket hjälper dig att hålla dig mätt och bygga muskler. Genom att äta ägg får du också i dig alla näringsämnen du behöver förutom C-vitamin.

Annons

Kokosolja
Kokosolja har länge haft ett oförtjänt dåligt rykte, till stor del på grund av den stora mängden mättat fett. Men nu har den vegetabiliska oljan definitivt fått sin revansch – tvärtom verkar den ha massor av hälsosamma egenskaper. Kokosolja innehåller nämligen en särskild typ av fettsyror som hellre förbränns än lagras som fett, och därför kommer du inte ta upp lika mycket energi från det. Dessutom anses kokosoljan ha helande och läkande effekter, och används bland annat som lindring när du har bränt dig i solen.

Bröd
Bröd gick från att vara ett livsmedel som rekommenderades av Socialstyrelsen till att anses vara ett gift. Nu har pendeln svängt igen – i alla fall vad gäller surdegsbröd, eftersom det kan ha en positiv inverkan på tarmbiotan. Den senaste tiden har forskarna upptäckt att tarmbiotan kontrollerar vår hälsa till en högre grad än vi trodde tidigare. Bakterierna i vår tarm kan påverka allt från hur mycket vi väger, hur vi mår psykiskt och vilka sjukdomar vi drabbas. Bäst av allt är att vi kan påverka bakterierna genom att äta bland annat syrad mat, som till exempel surdegsbröd.

Kaffe
Kaffedrickande har länge setts som en last och en dålig vana som man bör bryta upp med. Men faktum är att kaffe har många goda hälsoeffekter. Till exempel har man kunnat se att kaffedrickare lever längre och att risken för hjärtsjukdomar och diabetes minskar vid ett regelbundet intag. Du bör kanske inte överdriva ditt kaffeintag, men dina dagliga koppar är inget du behöver ha dåligt samvete över – snarare tvärtom.

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.