Matig höstsallad
4 portioner
400 g rödbetor
1 dl torkade gröna linser
1 ½ dl grovhackad färsk bladpersilja
2 msk rapsolja
Saften av 1⁄2 citron
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
140 g ädelost
Gör så här:
Koka rödbetorna med skalet på i vatten tills de är mjuka. Skala och skär dem i klyftor. Koka linserna enligt anvisningen på paketet. Blanda linser, persilja, olja, citronsaft, salt och peppar. Fördela linserna på ett fat. Lägg på rödbetor och smula över osten.
Visste du att …
Rödbetor får sin mörkröda färg av betanin, samt att det även finns en röd- och vitrandig variant som kallas polkabeta. Ett gott tips är att koka, råriva eller ugnsrosta rödbetor och avnjuta tillsammans med get- eller fårost.
Höstmat från Arla Köket är den första i Arlas nya säsongsbaserade kokboksserie, som just lanserats i samarbete med Bonnier Fakta. Du hittar den på adlibris.com för 177 kronor.