Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Träning

Därför bygger inte konditionsträning muskler

“Jag springer så mycket så jag behöver inte träna ben” – brukar du säga så? Då är det dags att tänka om.

När du är ute och springer eller sitter och trampar på en spinningcykel kan det ju verkligen bränna i benen. Och när du står där på en crosstrainer tycker du att armarna får jobba mer än någonsin. Kanske hoppar du då över styrketräningen eftersom du tänker att du redan har tränat musklerna? Då gör du ett misstag – åtminstone om du vill bygga muskler och bli stark.

Annons

Det har finska forskare kommit fram till genom att visa att kroppen reagerar på olika sätt på konditionsträning jämfört med styrketräning. Båda träningsformerna aktiverar nämligen en särskild gen som heter PGC-1 alfa, men under styrketräningen produceras även en särskild typ av protein som bygger upp musklerna. Det här sker dock inte när du tränar kondition.

Så, fortsätt träna kondition men glöm inte att att träna styrka också.

Källa

Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga