Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Inga piller i världen kan ersätta träning

Inga piller i världen kan ersätta träning
Frida A. Werander arbetar som personlig tränare på Nordic Wellness i Stockholm och Göteborg. Hon är även utbildad mental coach och föreläser om kost, träning och mental inställning samt hur man får ihop sitt livspussel och går från soffpotatis till träningsnörd. På sin fritid håller hon även på med stand up – och inte sällan handlar det även då om just träning! Fridas blogg på Hälsa & Fitness hemsida: halsaochfitness.se

Kosttillskott är lite som Hemnet.  När du går in på sajten för att kolla på intressanta lägenheter har varenda lägenhet balkong i söderläge med kvällssol, en mysig kakelugn, nya vitvaror, stambytt fastighet och ligger i ett trevligt område med bra kommunikationer. Varje lägenhet verkar vara ditt drömboende! Tills du går på visningen. Balkongen ligger instängd med max fem minuter kvällssol, kakelugnen är ful och ur funktion samt tar bara onödig plats, de nya vitvarorna är från 2007 och ser inte särskilt nya ut alls, och det trevliga området innebär 200 meter från ett dagis med skrikande barn. Exakt likadant som med kosttillskott! De paketeras snyggt och bak på burken utlovas mer muskler, mindre fett, ökad sexlust och mer energi. Du kommer kunna träna bättre, mer, hårdare! Just det här pillret är det bästa och ger fantastiska resultat!

Vet du vad som ger fantastiska resultat? Träning! Ta på dig löparskorna och ge dig ut och spring! Det är gratis, du bränner massvis med fett och när endorfinerna kickar in kommer garanterat sexlusten att öka. Och allt detta utan några som helst piller. Men det är klart. Det är enklare att bara stoppa i sig en, två, eller kanske tre kapslar och bara vänta. Slippa anstränga sig, slippa svettas utan bara vänta på att fettet ska minska, dunsta, smälta bort. Ja, om det ändå vore så enkelt! För om det nu fanns ett sådant piller, som verkligen tog bort fettet och ökade muskeluppbyggnaden av ”sig självt”, tror du inte att det skulle vara välkänt, ha sålts världen över och ätits av varenda kotte i så fall? Men nu finns det hundratals, eller snarare tusentals, olika produkter som lovar rutor på magen och underlättar viktminskning. Varför? Jo, för att vissa studier har visat att ett visst ämne ökar den termogena effekten i kroppen, det vill säga höjer förbränningen och därmed gynnar en viktminskning. På pappret ser det ut att funka, men i verkligheten är det inte riktigt så enkelt. I kroppen pågår hela tiden flera olika kemiska processer och det finns inget som säger att just din kropp kommer att reagera på det ämnet. I bästa fall kanske det skapar en placeboeffekt som kommer få dig att träna hårdare och på så sätt minska i vikt!

Annons

Jag tycker ärligt talat att det i många fall är ganska dumt att så många käkar kosttillskott. Inte för att kosttillskott inte är bra! Utan för att alltför många köper dem utan att ha en aning om vad de egentligen stoppar i sig! Många går omkring med drömmar om större muskler, en smalare siluett, plattare mage – men de vill ha det utan minsta möjliga ansträngning! Att äta bra mat och träna hårt är tydligen alldeles för tidsödande och jobbigt, men det är ju såklart där man måste börja. En bra livsstil, med allt vad det innebär, måste utgöra grunden, innan man eventuellt börjar testa ett kosttillskott för att boosta sina resultat. Back to basics alltså: ät bra och träna regelbundet! På så sätt skapar du de där rutinerna som måste sitta, innan alla piller och pulver. Sen! När den biten sitter, först då tycker jag att det är okej att introducera sig själv till kosttillskottens värld, och då ska man fasiken vara påläst och inte bara köpa ett kosttillskott ”för att det lät bra när jag läste på förpackningen”. Vilken är den aktiva ingrediensen och vad gör den i kroppen? Vilken effekt är du ute efter? Tar du kosttillskott ska du helt enkelt veta varför du gör det och det exakta innehållet. Men i mina ögon kan du med stor sannolikhet få ut mer av att investera i en PT, det kan jag garantera kommer ge resultat!

AV: Frida A. Werander

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.