Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

De 5 vanligaste träningsmyterna

image

Träningsvärlden är full av myter, gå inte på dem! Vi listar de vanligaste träningsmyterna och ger dig tre användbara tips som kan ta din träning till nya höjder.

1. “Om du lyfter lätta vikter får du tonade och slanka muskler”
Du kan påverka dina musklers utseende på två sätt – du kan göra dem större eller mindre. Allt annat är genetiskt. Genom att träna med lättare vikter kommer du alltså inte få slanka och tonade muskler – enda skillnaden är att det kommer ta lite längre tid att få resultat än om du hade tränat tyngre. Är du rädd att få stora och bulkiga muskler? För det första så borde du släppa den rädslan – muskler är snyggt. För det andra så behöver du inte vara orolig, stora muskler kräver många träningstimmar, planering och hårt slit. Du kommer inte helt plötsligt vakna upp en morgon med biffiga muskler.

2. “Om du tränar samma muskel två dagar i rad blir du övertränad”
Det är den här tanken som ligger bakom de många träningsprogrammen där du tränar ben ena dagen, armar andra dagen, rygg tredje dagen och så vidare. Men sanningen är att din kropp är gjord för att användas – gärna varje dag. Rädslan för överträning är väldigt överdriven, dina muskler kommer inte brytas ner bara för att du tränar ben två dagar i rad. Inte ens tre dagar i rad. Eller fyra.

Annons

3. “Du måste äta direkt efter träningen för att få resultat”
Sveper du din proteinshake direkt efter träningen för att vara säker på att du får ut maximala resultat av passet? Du kan ta det lugnt. Tidigare trodde man att det var viktigt att få i sig protein så fort som möjligt efter träningen, men nu vet man bättre. Här kan du till exempel läsa om forskning som visar att det är det totala proteinintaget över hela dagen som spelar roll – inte hur tätt inpå träningen du får i dig ditt protein. Så du kan ta dig hem i lugn och ro och laga en god måltid istället för att stressa i dig ditt proteinpulver.

4. “Stretcha för att undvika träningsvärk”
Stretching kan ha fördelar för dig som vill öka din rörlighet, men att det skulle minska träningsvärken är en myt. Faktum är att det inte verkar finnas några riktigt bra metoder för att förebygga träningsvärk, så du får helt enkelt bita i det sura äpplet och härda ut. Men det positiva är att träningsvärk är som mest framträdande när du börjar med en ny träningsform du inte är van vid, så om du håller fast vid din träningsrutin kommer du förmodligen inte få lika ont dagarna efter.

5. “No pain – no gain”
Träningsklyschan – och träningsmyten – nummer ett. Självklart ska träning vara jobbigt och dina muskler ska behöva arbeta hårt, men det betyder inte att du behöver ta ut dig till max varje gång för att få goda resultat. Här har vi till exempel skrivit om en artikel som visar att du inte behöver träna till failure för att bli starkare och bygga muskler. Tvärtom kan det vara en bra idé att sänka vikten eller göra lite färre repetitioner så att du vet att du alltid använder en korrekt teknik. Framför allt är det viktigt att komma ihåg att smärtan kan vara ett tecken på att du håller på att skada dig, vilket definitivt inte kommer ta dig närmare dina träningsmål.

Tre tips som tar din träning ett steg längre:

1. Träna med fria vikter
Det kan kännas bekvämt att använda styrketräningsmaskiner, men du kommer få bättre resultat om du använder fria vikter. När du tränar med hantlar, skivstänger eller kettlebells måste du aktivera hela kroppen för att stabilisera dig, vilket gör att du använder fler muskler än när du tränar i maskiner. Det gör att träningen blir mycket mer effektiv – och dessutom roligare.

2. Glöm inte progressionen
20 kilo kanske var en lagom vikt i en viss övning för en månad sedan, men är det verkligen fortfarande det? För att få resultat måste du hela tiden fortsätta utvecklas genom att till exempel göra fler repetitioner, fler set eller använda dig av tyngre vikter. Skriv gärna ner

3. Ha kul
Vi tipsar om hur du får de bästa resultaten – men om du inte har kul under tiden kommer resultaten troligen utebli eftersom du så småningom kommer hitta på anledningar till att inte gå till träningen alls. Så, hitta ett sätt att träna som passar dig bäst – kanske trivs du bäst i styrketräningsmaskiner, ute i löparspåret eller med kroppsvikten som redskap i hemmet? Testa dig fram, träning ska vara kul!

Tips!
De fem vanligaste myterna om viktnedgång hittar du här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.