Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Nybörjarguiden till gymmet del 2: vilken utrustning behöver du?

I vår första del av nybörjarguiden till gymmet fick du som nybörjare lära dig det allra viktigaste – vad du ska träna. Det är egentligen allt du behöver veta för att komma iväg till gymmet och börja träna. Men väl på plats kommer säkerligen flera frågor dyka upp, och i de återstående delarna av den här serien kommer vi försöka svara på dem.

Till exempel kommer du förmodligen få se att många använder olika typer av redskap och utrustning när de tränar på gymmet. Du kanske undrar om du behöver detta själv, och i så fall varför? Därför ska vi börja med att gå igenom de vanligaste typerna av gymutrustning, och vad de används för.

Grepphjälpmedel

När du börjar lyfta tyngre vikter kommer du förmodligen märka att det blir svårare att hålla i skivstången, hantlarna eller vad du nu använder för redskap. Då kan du använda olika produkter för att förbättra greppet och därmed kunna lyfta tyngre vikter. En produkt som ofta ses på gymmen är träningshandskar, som ser ut som ett par vanliga handskar utan fingrar. De kan vara användbara så länge vikterna fortfarande är lätta, men kommer förmodligen stjälpa mer än det hjälper vid tyngre vikter.

Vid de tyngre vikterna kommer det antagligen vara bättre med dragremmar. Det finns olika varianter av dragremmar, men de ser ofta ut som ett band med en ögla. Du trär sedan in handen i öglan och lindar änden runt stången du ska lyfta. Därmed kommer greppet avlastas och du kan lyfta tyngre.

Magnesium är som en stapelvara för styrkelyftare och tyngdlyftare eftersom det förbättrar greppet utan att vara i vägen. Den vanligaste formen av magnesium är magnesiumblock som du gnider in händerna i. Den enda nackdelen med magnesiumblock är att det skräpar ner omgivningen, och därför är det förbjudet på vissa komersiella gym.

magnesium

Magnesiumblock, 249 kronor

Bälte

Annons

Ett träningsbälte används huvudsakligen för att få bättre buktryck och därmed kunna lyfta större vikter. Vissa använder det också för att få en bättre hållning i de tyngre lyften. Många tror att det är negativt för magmuskulaturens utveckling, men forskning visar faktiskt tvärtom att du stärker magmusklerna ännu mer med ett bälte som hjälp.

better-bodies-womens-harjoitusvy-black-pink_orig

Better Bodies Basic Gym Belt, 299 kronor

Handledslindor

De här lindorna används för att avlasta handlederna vid framför allt pressövningar. Det kan också vara bra vid andra övningar där handlederna belastas mycket, som till exempel vid frontböj eller när du håller en tung vikt bakom dig i vanliga knäböj.

130321_pink-800x800

Womens Wrist Wraps, 149 kronor

Knävärmare

Det ursprungliga syftet med knävärmare är att just värma och avlasta knät så att du kan undvika smärta vid belastande övningar som knäböj och utfall. De tjockare och mer åtsittande varianterna används också för att ge större kompression runt knäleden så att du kan böja tyngre vikter.

105345_rehband_rx_knee_support_5_mm_limited_edition_2015_reebok_crossfit_games_gold_low_res

Rehband RX Knee Support, 380 kronor

Lyftarskor

En stabil sko med en liten klack som gör att det blir lättare att komma ner i en djup knäböj med korrekt teknik. Används framför allt vid olika typer av knäböj, samt vid tyngdlyftningsövningar.

nike-romaleos-svart-2_2

Nike Romaleos 2, 1 995 kronor

Vad behöver du?

Egentligen ingenting – åtminstone i början. Det billigaste och enklaste alternativet är helt enkelt att du går till gymmet och tränar på, och ser om det dyker upp ett behov av någon extra utrustning. Får du ont i knäna? Köp dig ett par knävärmare. Har du svårt att komma ner i en djup knäböj utan att lyfta på hälarna eller böja dig fram? Då kan du absolut testa ett par lyftarskor – men glöm inte att öva upp rörligheten också.

Det viktigaste är att du inte krånglar till träningen i början genom att köpa olika typer av tillbehör och redskap, som du kanske egentligen inte behöver. Produkterna som jag har nämnt ovan kan vara bra hjälpmedel, men de kommer inte göra dig starkare eller större över dagen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.