Hälsa & Fitness
Hälsa

10 bra anledningar till att basta!

 

bastu2

Få saker är så avkopplande som en lugn stund i bastun. 

Annons
 1. Huden, som är vårt största organ, öppnar sig och kontraheras (drar ihop sig) under värme och kyla. Detta ökar blodcirkulationen i både blodkärl och överhuden, vilket medför att huden inte torkar ut, hudytan balanseras och att rynkor på så vis reduceras.
 2. I värme utvidgas blodkärlen, vilket resulterar i bättre blodcirkulation och ökad syretillförsel. Detta gör att musklerna får mer syre och att man reducerar mjölksyra och därmed presterar bättre.
 3. Värme gör att musklerna slappnar av, att elasticiteten i vävnaderna ökar samt att reumatiska problem och muskelsmärtor lindras.
 4. I kalla bad kickstartas ämnesomsättningen genom att frige hormoner som endorfiner och adrenalin. Dessa nyttiga hormoner ger energi, smärtlindring, har en avstressande effekt och är humörlyftande – precis samma effekt som du får av träning.
 5. I värme producerar vi serotonin och oxytocin – glädje- och avslappningshormoner som motverkar stress, nedstämdhet och aggression.
 6. Immunförsvaret aktiveras (de vita blodkropparna) när kroppen inne i bastuvärmen tror att den har feber, och börjar då jobba för att inte överhettas.
 7. Blodkärlens väggar stärks genom att kroppstemperaturen växlar mellan varmt och kallt, pulsen stiger och hjärtat pumpar snabbare. Kretsloppet stärks.
 8. Man kan bränna upp till 400 kalorier under en timmes växlande bastubad, vilket motsvarar att springa ungefär
  sex kilometer.
 9. Bastubad är det bästa sättet att rensa ut slaggprodukter på. Kroppen producerar 200–400 gram svett på bara 15 minuter i en bastu. Förutom vatten innehåller vårt svett salt och kväve samt ämnen som bly, nickel och kadmium.
 10. De flesta människor har för mycket syra i kroppen, vilket kan orsaka huvudvärk, matsmältningsproblem och många andra kroniska sjukdomar och infektioner. Bastubad hjälper till att svettas ut dessa slaggprodukter.

 

TEXT: Linda Myrberg

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.