Kategorier
Hälsa Recept

Veckans recept: snabb tomatpasta med rostade kikärtor

Förberedelse av pastasåsen

Denna rätt börjar med att skapa en smakrik tomatbaserad pastasås med nyttiga kikärtor. Hacka ner lök och vitlök fint och riv morötter och palsternacka grovt. Fräs löken mjuk i lite olja i en kastrull eller gryta, och tillsätt sedan de rivna rotfrukterna. Efter några minuters stekning, häll i krossade tomater och vatten, och tillsätt en grönsaksbuljongtärning. Låt blandningen puttra i cirka tio minuter medan du rör om och tillsätter torkade örter som oregano, timjan eller basilika.

För att skapa de rostade kikärtorna, blanda kokta kikärtor med olja, paprikapulver och salt. Sprid ut dem på en plåt och rosta i ugnen på 150 grader i omkring tio minuter. Kikärtorna ska bli lätt rostade utan att brännas.

Samtidigt som såsen puttrar och kikärtorna rostas, koka pastan tills den är al dente. När pastan är klar, blanda den med tomatsåsen. Servera pastan med de rostade kikärtorna på toppen och smula över lite fetaost för extra smak och krämighet. Denna rätt kombinerar enkelhet och smakrikedom, perfekt för en snabb och näringsrik middag.

Ingredienser

Sås

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 4 dl krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk örter, torkade (ex. oregano, timjan, basilika)

Rostade Kikärtor

  • 5 dl kikärtor, kokta (alternativt 2 dl torkade kikärtor som du blötlägger och kokar själv)
  • 2 tsk paprikapulver
  • Olja
  • Salt

Övrigt

  • 4 port pasta
  • 0.5 pkt fetaost

Instruktioner

Pastasås

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  2. Skala morötter och palsternacka och riv grovt på rivjärn.
  3. Hetta upp en kastrull eller gryta och fräs löken mjuk i olja.
  4. Lägg i rotfrukterna och låt dem fräsa med och bli mjuka i ett par minuter. Rör om.
  5. Slå på krossade tomater och tillsätt vatten. Rör om.
  6. Tillsätt buljongtärning och låt puttra i ca 10 minuter.
  7. Lägg i kryddorna.

Pasta

  1. Börja under tiden koka upp vatten till pasta och lägg i pasta när vattnet kokar.

Rostade Kikärtor

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda kikärtor, olja, paprikapulver och salt.
  3. Lägg på en plåt och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Kikärtorna ska bli lätt rostade, inte bruna.

Servering

  1. När pastan kokat klart, lägg den i grytan med såsen.
  2. Servera med de rostade kikärtorna.
  3. Smula över fetaost.


Av Markus Elm

På hälsa & fitness skriver jag om hälsa och styrketräning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *