Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Kikärtor – inte bara gott utan har även massor av hälsofördelar

Kikärtor är en bra källa till protein, och är därför extra bra för dig som vill minska ner på eller helt utesluta animalier ur din kost.

 

KIKÄRTOR: SUPERFOOD-FAKTA

  • 100 g innehåller:
  • 125 kalorier
  • 2,9 g fett
  • 14,7 g kolhydrater
  • 4,8 g fibrer
  • 7,2 g protein

Kikärtor är, precis som bönor, linser, ärtor och jordnötter, en baljväxt och går ibland även under namnet garbanzobönor. Oavsett om kikärtor mixas till en hummus eller äts som de är så har de massor av positiva effekter på hälsan.

Annons

Kikärtor innehåller massor av näringsämnen, bland annat antioxidanten mangan som är viktig för ett friskt skelett och folsyra som bidrar till ett normalt nervsystem och är nödvändig för cellernas ämnesomsättning. Genom att äta kikärtor får du också i dig mycket fytonutrienter, som hjälper till att skydda våra celler från skador av gifter, kemikalier och stress.

Kikärtor är också en bra källa till protein, och är därför extra bra för dig som vill minska ner på  eller helt utesluta animalier ur din kost. 100 gram kikärtor innehåller 7,2 gram protein, vilket motsvarar ungefär tio procent av den totala proteinmängden som Livsmedelsverket rekommenderar per dag. Protein är också den viktigaste bygg-
stenen i kroppen, och hjälper dig att behålla ett friskt skelett och bygga upp nya muskler och annan vävnad.

Kikärtor innehåller också mycket fibrer, som forskare på senaste tiden har förstått är extra viktigt. De goda bakterierna i tarmfloran behöver nämligen fibrer för att överleva, och hela 80 procent av ditt immunsystem finns i tarmarna. Fibrer hjälper också tarmarna att röra på sig, vilket förhindrar förstoppning, och bidrar till ett stabilt blodsocker. Genom att hålla blodsockret stabilt förhindrar du att energinivåerna och humöret dippar under dagen. Det kan också hjälpa dig att gå ner i vikt eftersom fibrer, tillsammans med protein, mättar mer på mindre mängd mat.

Det finns också forskning som visar att kikärtor, tillsammans med bönor, skyddar hjärtat och hjälper till att hålla kolesterolet i schack, något som förmodligen beror på det höga fiber- och antioxidantinnehållet.

Kikärtor är också otroligt mångsidiga; du kan inte bara äta dem hela, mixa till hummus eller göra falafel av dem – du kan också använda kikärtsmjöl som ett bra, glutenfritt alternativ till vanligt mjöl när du bakar.

TEXT: Nicola Shubrook och Sara Dahlström FOTO: Shutterstock

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.