Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

7 vanliga ursäkter för att skippa träningen – och så tacklar du dem

Det finns många ursäkter för att inte behöva träna – men det finns faktiskt en lösning på de flesta.

1. “Jag vet inte hur man gör”
Ingen är expert när man börjar träna. Det är oundvikligt att stå och kolla förvirrat på styrketräningsmaskinerna utan att förstå hur de fungerar, eller att inte alls hänga med under ett danspass. Vi har alla varit där, och ingen tycker det är konstigt. Men om du känner dig väldigt osäker när du ska börja gymma kan det vara en bra idé att be en mer träningsvan vän om hjälp, eller att kanske till och med anlita en PT. Och kolla noga på passbeskrivningen om du ska testa gruppträning så att du inte råkar hamna på något som är alldeles för avancerat – det är stor risk att du blir bortskrämd då.

2. “Jag är för otränad”
Det här är en vanlig, men helt obegriplig, ursäkt. Det är trots allt de som är mest otränade som har störst anledning att träna. Men vi förstår att gymmet eller gruppträningen kan kännas lite skrämmande när du tror att du har sämre kondition och är svagare än alla andra. Därför kan det vara en bra idé att börja träna hemifrån, om du är totalt otränad kommer du komma långt genom att bara använda kroppsvikten. Och du, det är inte bara fysmonster som hänger på gymmet – du är förmodligen långt ifrån den enda nybörjaren där.

Annons

3. “Jag är skadad”
Du ska självklart ha respekt för din skada, men i 99 procent av fallen går det ändå att träna. Ta hjälp av en fysioterapeut för att få veta vilka rörelser du kan utföra och vad du ska undvika, och känn helt enkelt efter under träningen. Du kanske själv förstår att det inte är en bra idé att boka in dig på ett gruppträningspass med massor av hopp om du har problem med ett knä, då är det bättre att till exempel testa spinning.

4. “Jag har inte råd”
Det är inte konstigt att dra sig från att köpa ett gymkort om man har en låg inkomst. Det första du borde göra är att kolla om du till exempel kan ta del av någon studentrabatt eller annat erbjudande. Kanske får du ett friskvårdsbidrag på jobbet? Om du ändå inte har råd finns det andra lösningar – har du ett utegym i närheten som du kan träna på? Har du kanske råd att köpa ett par hantlar att träna med hemma? Eller varför inte bara leta upp en backe att springa upp för – det ger rejäl träning för benen och rumpan.

5. “Det är tråkigt”
Allt här i livet kan inte vara superkul. Även vi som älskar träning måste ibland kämpa för att ta oss iväg till träningen när vi allra helst vill sitta kvar i soffan. Men det gäller att hitta den träningsform som du tycker är minst tråkig – oavsett om det är zumba, cykling, gymträning, tennis eller något helt annat som får dig att röra på dig. Det behöver inte vara den optimala träningen som ger bäst resultat, utan satsa på den träningsformen som du kan tänka dig att göra regelbundet utan att dö av uttråkning.

6. “Jag är för gammal”
Det är aldrig för sent att börja träna, vilket vi har skrivit mer om här. Oavsett hur gammal du är kommer du dra nytta av de många hälsofördelarna med träning. Det är snarare extra viktigt för dig som börjar bli till åren eftersom träningen kan hjälpa dig att undvika till exempel benskörhet, och många andra krämpor som många drabbas av med åren.

7. “Jag har inte tid”
Många som påstår att de inte har tid att träna tror att man behöver lägga minst en timme på gymmet, men det stämmer inte. Som vi skrev här har forskning visat att ett sju minuter långt pass om dagen kan ge stor effekt. Och sju minuter har du förmodligen tid att avvara, eller?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.