Påsken är en härlig tid fylld av traditioner, lediga dagar och – inte minst – mat. Men om du försöker äta hälsosamt kan påskbuffén och godisbergen kännas som en utmaning. Som tur är behöver vi inte välja mellan att njuta och att må bra. Här är mina bästa tips för hur du kan äta nyttigt under påsken utan att det känns alltför strikt.
Välj medvetet från buffén
Påsken bjuder ofta på mycket protein: ägg, lax, kyckling, sill och lamm. Det är toppen! Börja gärna din måltid med dessa mättande alternativ, gärna i kombination med grönsaker som rödbetssallad, grönkål eller ugnsrostade rotfrukter. Då minskar risken att du småäter av det du egentligen inte blir mätt på.
Byt ut, inte bort
Du behöver inte säga nej till allt – men du kan göra smarta byten. Prova att byta ut gräddbaserade såser mot yoghurtvarianter, eller att servera knäckebröd i stället för vitt bröd. Vill du baka? Testa dadlar istället för vitt socker i godis och desserter.
Godis med lite mer omtanke
Påskgodis är ofta synonymt med stora mängder socker. Om du vill vara balanserad kan dueller välja mörk choklad eller hemmagjorda snacks med nötter och torkad frukt. Ett annat alternativ är att göra små portioner – då kan du njuta utan att råka äta för mycket.
Glöm inte rörelsen
Att ta en lång promenad, leka med barnen ute eller till och med köra ett kort hemmapass kan göra stor skillnad. Det handlar inte om att ”förbränna” maten – utan om att ge kroppen rörelseglädje, energi och balans under helgen. Det är också välkänt att lätt motion och rörelse kan hjälpa med matsmältningen.
Unna dig
Högtider som påsk, jul och nyår är kanske tider då vi kan tillåta oss själva att lossa lite på en i övrigt rigorös kostrutin. Unna dig något gott och fokusera på att umgås med familj och vänner. En fuskdag här och där kan dessutom hjälpa dig att hålla rutinerna på längre sikt.
Glad påsk när det är dags!